Køkkenskriveri
Pinot Noir fra SydtyrolAf Benny Doré den 15. februar 2015
Pinot Noir, hoveddruen i Bourgogne, er kendt som en krævende drue. Specifikke og ikke for varme vækstbetingelser er en af de betingelser, der skal opfyldes for, at Pinot Noir giver en god vin, måske en af de allerbedste af slagsen. Nu har Europas vinbønder heldigvis haft nogle år til at øve sig. Pinot Noir er en af de ældste druesorter. Helt tilbage, da romerne invaderede Frankrig, kan man spore dyrkningen af den tyndskallede sarte drue.
Selvom Pinot Noir historisk forbindes med Frankrig, dyrkes den med held andre steder i verden. New Zealand, Californien, Tyskland og ikke mindst Italien, hvor Sydtyrol med området Alto Adige kan opfylde de klimatiske betingelser, der skal til, for at Pinot Nero eller Blauburgunder (som druen også kaldes på de kanter) skal give elegante og sensuelle vine, som især de røde Bourgognevine er verdensberømte for.
En af sidste års glædelige nyheder var, da vi fik Trattmann Mazon Pinot Noir Riserva ind i sortimentet. Det var årgang 2011, som senere fik de maksimale tre glas i vinguiden Gambero Rosso. Vi fik i første omgang kun lov til at købe nogle få kasser. De fik dog heldigvis følgeskab af endnu et par leveringer, som alle er solgt.
Lige op til juletravlheden fik så årgang 2012 hjem. Vi prøvesmagte og bestemte os for, at lade vinen hvile lidt i kælderen. Her tre måneder senere har vi så smagt igen. Den har haft godt af en forlænget juleferie, og vi vil nu anbefale vinen.
I 2012 var de klimatiske forhold i Alto Adige specielt udfordrende. Resultatet blev et noget mindre udbytte en normalt, men med en god druekvalitet. For Pinot Noirs vedkommende udtalte en af områdets kendte vinmagere: 'The cool weather during the harvest delayed the ripening somewhat and provided us with such elegant,
sleek, finely fruity wines'.
Vi har for øvrigt lidt flasker tilbage af 'lillesøster' Patricia i årgang 2011, som fik maxpoints af AIS (Italiens Sommelier Forening).