Køkkenskriveri nr. 189


Fritz Syberg og vinen
Af Benny Doré den 03. marts 2015

Det er en ambivalent oplevelse, at rejse ud og glæde sig over synet af noget hjemligt. Som når man i Ara Pacis Museet i Rom pludselig får øje på et par stole designet af Verner Panton. Eller når man i Frascati ser en butik med navnet Hans & Grethe og bliver mødt med et go' dag, når man spørger til navnet.

Nu er Sjælland jo ikke decideret udland for en fynbo, men lidt samme hjemmefødningsvarme får man om hjertet, når Ordrupgaard præsenterer den fynske bondemaler Fritz Syberg i museets flotte tilbygning tegnet af Zaha Hadid. Udstillingen 'Fritz Syberg Kunsten og kærligheden' dokumenterer på bedste vis Sybergs ry, som fornyer af dansk landskabsmaleri og ikke mindst som familiemaler med pendanter til svenske Carl Larsson.

Mange af malerierne havde vi set før på Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Gensynet var spændende på grund af den nye sammenhæng, hvori værkerne blev vist. Til gengæld for udlånet til Ordrupgaard kan museet i Kerteminde netop nu vise en række værker af Johannes Larsen, Peter Hansen, Theodor Philipsen og Viggo Johansen, som normalt hænger på museet i Charlottenlund. Det lyder som en udflugt til Kerteminde med frokost på Rudolf Mathis.

Museumsdirektøren på Johannes Larsen Museet Erland Porsmose lavede for nogle år siden sammen med Jørgen Flindt Pedersen en række udsendelser for TV2-Fyn om netop Fritz Syberg. I forbindelse med gennemgangen af malerens knap tre år lange ophold i Pisa kunne Porsmose fortælle, at Sybergs regnskabsnotater afslører, at Fritz og hustruen Anna plus seks børn konsumerede ikke mindre end 1800 flasker vin på halvandet år.

På trods af at Fritz Syberg på sin karrieres højdepunkt var Danmarks bedst betalte kunstner, var han kendt som en beskeden og påholdende mand. Italien kunne også den gang, få os forfrosne nordboer til at slå ud med armene.


Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Weekend på internationalt niveau
03. oktober 2021
På vej hjem fra fejringen af vores ældste søns 50 års fødselsdag besøg.....
Læs mere
Efterårsglæder
26. september 2021
En storm, som den der ramte os for nogle dage siden, er rigtig god til.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk