Køkkenskriveri nr. 196


Pinot Südtirol
Af Benny Doré den 11. maj 2015

Det italienske område Alto Adige er tosproget tysk og italiensk. Navnet Alto Adige er italiensk og kan oversættes til 'over Adige' og hentyder til floden Adige. På tysk kaldes området for Südtirol.

Alto Adige er en del af regionen Trentino-Alto Adige, Italiens nordligste. Regionen er indesluttet af Alperne og består overvejende af bjerge og skov. I dalene, som er begunstiget af rigelig sommerregn, dyrkes vin. I regionen er næsten tre fjerdedel af vinen produceret af bønder tilknyttet et kooperativ (andelsforetagende). Noget der ellers ikke er almindeligt i italiensk landbrug.

Indtil 1919 hørte området til Østrig. Det år blev Alto Adige afstået til Italien, som en følge af Saint-Germain-traktaten. Efter 1945 så både det tysktalende befolkningsflertal og den østrigske regering muligheden for løsrivelse fra Italien. Af storpolitiske grunde skete det ikke, og i 1960'erne førte utilfredsheden til blodig uro. En uro der i 1969 førte til, at Trentino-Alto Adige fik lokalt selvstyre efter aftale mellem Østrig og Italien.

Südtirol har ry for at fremstille nogle af Italiens absolut bedste hvidvine. Pinot Nero fra Alto Adige er stort set alene om at kunne konkurrere med de røde Bourgogner. Så vine lavet i Südtirol på de internationale druesorter med fornavnet Pinot og efternavne som Bianco, Grigio og Nero hører til blandt de mest populære og solgte vine i vort sortiment.

Vi har netop fået nye årgange hjem af de gode dråber fra Südtirol. Først og fremmest Patricia Pinot Nero, Plattenriegl Pinot Bianco og Pinot Grigio fra Kellerei Girlan, der er et af regionens mønsterkooperativer. Fra Hofstätter er der nye årgange af Meczan Pinot Nero og Pinot Grigio. Begge vine er nu med skruelåg. Rart at det gamle hæderkronede familiefirma ikke er bange for nymodens forbedringer.

Fotoet er taget på en af Hofstätters vinmarker med udsigt over byen Termeno. Læs mere om omtalte vine ved at klikke på nedenstående link.

Se mere:
Vine fra Trentino Alto Adige

Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk