Køkkenskriveri
Kort om PortAf Benny Doré den 19. maj 2015
Lidt oppe i alderen er portvin blevet en af de vine jeg oftere nyder. Ikke, at jeg dermed vil karakterisere portvin som en specifik pensionistfornøjelse. Portvin oplever en stigende popularitet i disse år, også blandt unge mennesker.
Portvinen blev født, da nogle engelske vinkøbmænd i midten af 1600-tallet begyndte at tilsætte brandy til den portugisiske vin. De gjorde det for, at vinen bedre kunne klare transporten til England.
Brandy blev altså i starten tilsat som konserveringsmiddel. Senere blev brandy tilsat for at stoppe gæringen og bevare vinens sødme samt øge alkoholprocenten. Den videre behandling og lagring af vinen er afgørende for, hvilken type portvin man får. Kort fortalt er der to typer portvin, nemlig Ruby og Tawny. Begge typer findes så i forskellige varianter.
Ruby Port: (Få år på fad og mørk i farven)Vintage Port får et par år på fad og udvikler sig efterfølgende på flaske, hvor den bør blive i mindst 15 år. Vintage Port er den mørkeste af alle portvinstyper.
LBV - Late Bottled Vintage får mindst dobbelt så lang tid på fad inden aftapning. Den sælges drikkeklar med angivelse af årgang
og aftapningsår. Vinens farve er som mørke solbær.
Ruby har fået to-tre år på fad og sælges drikkeklar. Den solbærfarvede vin er den billigste portvinstype.
Tawny Port: : (Flere år på fad og lysere i farven)Colheita er en årgangs-tawny, der skal ligge mindst 7 år på fad. Både høst- og aftapningsår skal oplyses på flasken sammen med oplysninger om fadlagringen (matured in wood eller aged in cask). Colheita giver god valuta for pengene.
Tawny med alder er en blandingsvin, hvor tallet 10-, 20-, eller 30-år angiver gennemsnitsalderen for blandingen. Harmoniske vine med både finesse og elegance.