Køkkenskriveri


Rocca di Papa
Af Benny Doré den 10. juni 2015

Munken Bernardo Paganelli di Montemagno fra Pisa blev i midten af 1100-tallet valgt til pave. Det skete efter et meget kort valgforløb på bare nogle få timer. Det hurtige valg skyldtes, at den tidligere pave havde ligget i åben krig med Roms kommune, som ønskede at byen og borgerne skulle have en større uafhængighed af Pavestolen. Det var faktisk en sten kastet fra Campidoglio der dræbte paven (Lucius II) .

Bernardo Paganelli di Montemagno tog pavenavnet Eugen III. Han ville ikke anerkende Roms nye status som Republik og senatorerne spærrede vejen for ham, da han skulle krones i Peterskirken. Han måtte rejse til Abbazia di Farfa for at blive indsat og efterfølgende residere fra byen Viterbo.

Forskellen mellem befolkningens og pavens politiske ønsker gjorde, at Eugen III (eller Eugenius III), hver gang han forsøgte at vende tilbage til Rom hurtigt måtte flygte igen. I 1151 opførte han en fæstning på Monte Cavo. Fæstningen var det højest beliggende i regionen Lazio og havde en strategisk god placering i nærheden af Via Appia og Via Latina. I starten blev fæstningen kaldt 'Castrum Montis Albani', men senere benævnt 'Castrum Rocca di Papa'. Den lille by Rocca di Papa opstod i tilknytning til fortet og middelalderbyen kravler og kliner sig op af Monte Cavo. Set fra dalen, eller endnu bedre fra Castel Gandolfo på den anden side af Albanersøen, ligner byen et kubistisk maleri af Georges Braque.

For at komme fra bund til top af byen er der to muligheder. Man kan lade taxachaufføren køre rundt om den gamle bykerne eller tage apostlenes heste op af trapper, smøger og smågader. Man skal vælge det sidste. Vær forberedt på at møde biler på steder en dansker ikke ville udsætte sin afgiftsbelagte blikdåse for. De utallige pittoreske overraskelser og udsigter er alle strabadserne værd. Vi fandt heldigvis også et pitstop med kold Prosecco på vejen op og en god restaurant efter den lidt nemmere tilbagetur.

Rocca di Papa er værd at bestige, hvis man besøger området Castelli Romani.


Alle køkkenskriverier og nyhedsmails
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Udvalgte værker fra 2023
07. januar 2024
Så er årets lille hæfte sendt til trykkeriet. Du kan smugkigge på udva.....
Læs mere
Barbera d'Alba
21. november 2023
Bel Colle Barbera d'Alba Ape Reale Ny vin i sortimentet Barbera Ape .....
Læs mere

DoréDelicato | Vin&Kunst
Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk