Køkkenskriveri


Portvin og ost
Af Benny Doré den 07. september 2015

Kigger I forbi til lidt rødvin og ost? Den indbydelse har alle vist fået mange gange. Det kan helt sikkert også være rigtig hyggeligt og velsmagende. Nu er det ikke altid at ost og rødvin er den bedste kombination. Ofte er en lidt sød hvidvin bedre og endnu oftere er en god portvin endnu bedre.

Især til kraftige oste som blåskimmel og andre salte oste er portvin med dens sødme et rigtig godt match. Når det gælder blåskimmelost er der selvfølgelig Roquefort, men glem ikke vores hjemlige Danablu. Hvor Roquefort er lavet på fåremælk er den danske pendant lavet på komælk. Kun få certificerede producenter har ret til at producere Danablu. Bornholms Andelsmejeri laver en fortræffelig version kaldet St. Clemens. Mange andre ostetyper tager dog heller ikke skade af følgeskabet og samtidig er et ekstra glas efter at osten er spist jo ikke at foragte.

Personligt foretrækker jeg i øjeblikket en lys portvin (tawny) og gerne kølig. Portvin skal hellere serveres for kølig end for lun. Husk også at vælge et glas, der ikke er for lille. Portvin har en bouquet, der er en del af nydelsen, så glasset skal være stort nok til, at man kan få næsen ned og dufte.

Den fadlagrede årgangs-tawny, kaldet Colheita er en ofte overset kategori. Ikke mange portvinshuse mestrer denne kategori af portvin som Kopke, det ældst eksisterende portvinshus og det ældste firma af udenlandsk oprindelse i Portugal. Vi har Kopke's Colheita i årgang 2000. Efter 13 års lagring i vinhusets kældre i Vila Nova de Gaia præsenterer den sig med silkeblød og moden fylde. Den lange lagring på træfade har bortslebet al garvesyre og primær frugt. I stedet står man tilbage med en luksuriøs, raffineret og flydende velsmag.


Alle køkkenskriverier og nyhedsmails
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Udvalgte værker fra 2023
07. januar 2024
Så er årets lille hæfte sendt til trykkeriet. Du kan smugkigge på udva.....
Læs mere
Barbera d'Alba
21. november 2023
Bel Colle Barbera d'Alba Ape Reale Ny vin i sortimentet Barbera Ape .....
Læs mere

DoréDelicato | Vin&Kunst
Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk