Køkkenskriveri nr. 214
Altares DolcettoAf Benny Doré den 12. september 2015
Elio Altare er en af foregangsmændene bag den moderne fortolkning af vin i Piemonte. Inspireret af besøg i Bourgogne minimerede Altare høstudbyttet ved bl.a. at grønthøste (udtynde blandt de grønne klaser, ofte de klaser der sidder øverst på stokkene) samt at bruge mindre egetræsfade. Alt sammen tiltag der var med til at skabe det, vi i dag kalder den modernistiske retning i Barolo. Altare har i en lang periode været inspirator for mange af de yngre Baroloproducenter.
Alle Altares vine er fremragende. Udover Barolo producerer Altare bland andet 12.000 flasker Barbera d'Alba og 18.000 flasker Dolcetto d'Alba.
Elio Altare Dolcetto d'Alba er på vej hjem i årgang 2013. Dolcetto er den mest udbredte drue i distriktet Langhe, som herhjemme mest er kendt for vine lavet på Nebbiolo (Barolo og Barbaresco) og Barbera. Lokalt er Dolcetto vel det man kan kalde 'dagligvinen'. Den findes, som så megen anden vin, i mange forskellige kvaliteter og priser. Lige fra den noget tyndbenede tilbudsvin til den gode vinoplevelse, som der burde skrives flere bøger om.
En af de Dolcettoer der burde skrives om, er netop den fra Altare.
Om årgang 2013 skriver Antonio Galloni:
'Elio Altare's 2013 Dolcetto d'Alba is a great introduction to the wines of one of Piedmont's most inspired growers. Lavender, violets, plums and black cherries are all supported by bright acidity in a pulsating, vibrant Dolcetto full of personality. This is just about as serious as Dolcetto gets.'Vi kan kun give ham ret.
Se mere: