Køkkenskriveri nr. 218


Tiepolo
Af Benny Doré den 18. oktober 2015

Det kan være rart, at blive mindet om noget eller nogen man har overset. Måske kendte man navnet. Måske vidste man, hvad navnet stod for. Måske havde man set det oversete mange gange, uden at det sete var blevet hængende.

Sådan kan det være med en vin. Måske blev den smagt på et forkert tidpunkt i ens tilværelse, måske i en forkert stemning eller til en forkert ret. Pludselig oplever man måske, at det oversete bliver set og husket.

Det kan være det samme med kunst. En kunstner, der ikke tidligere har haft plads i ens verdensbillede, kan blive en kærkommen tilføjelse til det man leder efter på rejser eller museumsbesøg. På en netop overstået rejse til Venedig og Vicenza, så vi for første gang Scuola di San Rocco, hvor Tintoretto har boltret sig med det ene maleri efter det andet. En stor oplevelse, men Tintoretto var i forvejen inde på vores lystavle.

Efterfølgende tog vi til Vicenza for at se på bygninger af renæssancearkitekten Andrea Palladio. Hans vel mest berømte bygning Villa Capra 'La Rotonda' ligger nogle få kilometer med buslinie 8 fra Vicenza. På gåturen tilbage til busstoppestedet tog vi en afstikker til Villa Valmarana ai Nani. Denne villa er ikke tegnet af Palladio men derimod udsmykket med freskoer af Giovanni Battista Tiepolo, også kaldet Giambattista Tiepolo. Kunstnernavnet havde jeg hørt mange gange før, sikkert også set nogle af hans værker.

Denne gang fik jeg øje på det, jeg havde overset.

Tiepolos lyse vibrerende farver lagt på med en sikker penselføring. Barokkens teatralske storhed tilføjet lethed og kunstnerisk elegance, ofte med svimlende dybt perspektiv. Tiepolo udførte mange store opgaver i hele Europa godt hjulpet af de to sønner Giovanni Domenico og Lorenzo. Tiepolo er nu på listen over de kunstnere, vi vil gå en omvej for at opleve.

Tiepolo blev for øvrigt født 1696 i Venedig og døde 1770 i Madrid.


Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Weekend på internationalt niveau
03. oktober 2021
På vej hjem fra fejringen af vores ældste søns 50 års fødselsdag besøg.....
Læs mere
Efterårsglæder
26. september 2021
En storm, som den der ramte os for nogle dage siden, er rigtig god til.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk