Køkkenskriveri
Med Müller på ferieAf Benny Doré den 06. november 2015
Vores nyligt afsluttede tur til Venedig og Vicenza var ren ferie. Men det indebærer jo også de sædvanlige måltider og et halvprofessionelt kig på spisestedernes vinkort. Den valgte vin må gerne være forholdsvis lokal og en vi ikke kender i forvejen.
På denne tur var der ofte fisk på menuen. I Venedig bor man jo tæt på hyttefadet. Et par gange faldt valget på hvidvin lavet på druen Müller Thurgau. En i Danmark ikke særlig kendt druesort. Vi fik den bl.a. på Il Ceppo i Vicenza.
Il Ceppo er en herlig blanding af ostebutik, charcuteri, vinforretning og restaurant. Et lille gastronomisk tempel beliggende på Corso Palladio. På trods af, at kalenderen sagde oktober, kunne vi sidde på et af de få borde i buegangen foran forretningen. Der nød vi en Müller Thurgau fra familiefirmaet Hofstätter, der i mere end 100 år har været synonymt med kvalitetsvin fra Alto Adige. Vinen findes normalt ikke på det danske marked, men vi har fået Hofstätters danske importør til at skaffe den til os. Vi er altså indtil videre ene om, at kunne tilbyde denne vin i Danmark.
Druen er opkaldt efter den schweiziske vinforsker Hermann Müller fra Thurgau, der skabte denne krydsning af Riesling og Madeleine Royale. Hans formål var at skabe en drue, der havde den friske frugt og aroma fra Riesling, men uden den skarpe syre. Det lykkedes for ham. Müller Thurgau har opnået verdensomspændende succes og giver livlige, aromatiske hvidvine.
Druen modner tidligt og kan give store udbytter. Desværre bliver den højtydende druesort i mange lande dog mishandlet til storproduktion af middelmådig vin. Müller Thurgau er bl.a. den primære drue i Liebfraumilch. Men i Italien, især Alto Adige, bliver Müller Thurgau dog højere prioriteret og dyrket med respekt og mindre udbytte. Hvilket naturligvis resulterer i bedre vin.
Vi har lavet en smagekasse med tre forskellige vine fra Hofstätter - selvfølgelig også Müller Thurgau i årgang 2014.