Køkkenskriveri nr. 220


Små fisk
Af Benny Doré den 17. november 2015

Kan ikke huske hvor jeg læste det. Men det var om en, der hver dag spiste et stykke brød smurt med pesto og belagt med ansjoser. Som passioneret ansjosspiser skulle det selvfølgelig prøves. Det er nu et glas Pesto alla Genovese og tre dåser ansjosfiletter siden. Jeg kunne lide det fra første bid og glæder mig til næste frokost.

Hvis nogen skulle have lyst til at prøve, så har vi både pesto og ansjoser i sortimentet. Se links nederst på denne side. Jeg vil dog påpege fordelen ved, på forhånd at være glad ved smagen af ansjoser - rigtig glad.

Ansjosen er en lille saltvandsfisk, der lever af plankton. Den lever i det østlige Atlanterhav samt i Middelhavet og Sortehavet. Størstedelen af fangsterne anvendes til fiskeolie, men heldigvis kommer nogle også hele på spisebordet. Især i middelhavslandene indgår ansjosen i mange retter. Enten som bærende element eller som krydderi.

De helt små fiskearter, som fer eksempel sardiner og ansjoser er generelt mere accepterede som spisefisk sydpå end her i landet. Synd og skam for de er både smagfulde og sunde. Jeg har tidligere skrevet om ansjoser, som krydderi i en ret med stegte hjerter. Se linket til 'Hjertet på rette sted' nederst på denne side.

Kig for øvrigt godt efter på dåsen eller glasset med ansjoser. Der kan godt stå ansjoser med store bogstaver på forsiden, men brisling med små bogstaver på bagsiden. Disse brislinger har ligget i sukkerlage og krydderier på samme måde om marinerede sild. Hvorfor brislinger må kaldes ansjoser, ved jeg ikke. For at gøre forvirringen total, sælges mange af de små brislingefileter som benfri sild.

Det er ikke nemt at finde ud af. Heldigvis smager de såkaldte benfri sild rigtig godt i store stimer oven på en skinkeschnitzel, hvor de svømmer rundt blandt kapers og revet peberrod.

Se mere:
Linea Gastronomica Pesto alla Genovese Filetti di Alici all'olio di oliva Køkkenskriveri: Hjertet på rette sted

Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Correggia
03. december 2022
Tilbage i 2010 besøgte jeg første gang vinhuset Matteo Correggia, der .....
Læs mere
Etudes
11. september 2022
Disse tegninger er ikke skitser til større værker. Heller ikke del af .....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk