Køkkenskriveri
De nemme svære valgAf Benny Doré den 09. december 2015
Det ofte svære valg af vin til maden er nemt til det traditionelle danske julebord. Anden eller flæskestegen med tilhørende rødkål og brunede kartofler har et langt og lykkeligt sammenhold med vinene fra den italienske region Veneto.
Amarone og dens lillebror Ripasso, der er lavet på henholdsvis tørrede druer og et 'genopkog' på kvaset af druerne, passer med deres kombination af syre, sødme og fylde perfekt til den traditionsrige danske julemenu.
Om man vælger Amarone eller Ripasso er vel et spørgsmål om hvor meget man vægter vinen juleaften. Det være sig både med hensyn til pris og kvalitet. For øvrigt blev vi glædeligt overraskede over at smage den nye årgang 2012 af Pieropan Amarone Vigna Garzon. Hvor årgang 2011 efter vores helt personlige mening måske havde fået 'lige rigeligt', så er 12'eren mere delikat og vinøs.
Er man udelukkende til Bourgogne, kan f.eks. vores Albert Sounit Mercurey 1. Cru Clos de Montaigus i den kraftfulde årgang 2002 godt hamle op med juleanden.
Står den på Ris à l'amande til dessert, anbefaler vi i år Kopke Late Bottled Vintage Porto årgang 2011. Nyd den af rummelige glas ved ca. 14-16 grader. Det giver energi til ræset omkring juletræet. Når børnene er lagt i seng, kan man jo lade roen falde på med endnu et glas. Eller endnu bedre et glas Kopke 20 Years Old Tawny Porto. Det er jo kun juleaften én gang om året.
Nogle dage senere kommer nytåret. Den er også nem. En god tør mousserende vin fra dronningens nytårstale til klokken slår midnat. Vi anbefaler f.eks. Albert Sounit Prestige Brut Crémant de Bourgogne. Til larmen fra rådhusuret og smagen af kransekage er en sød Asti Spumante det helt rigtige valg.