Køkkenskriveri nr. 224


Lidt til det gode glas
Af Benny Doré den 18. januar 2016

I de klassiske europæiske vinlande var det tidligere usædvanligt ikke at drikke vin til måltiderne. Til gengæld blev det opfattet som dårlig opførsel, at drikke vin uden mad på bordet. Man oplever faktisk ofte, også i vore dage, at en bestilling på et glas kølig hvidvin eller prosecco bliver ledsaget af et større eller mindre udvalg af små bruschetta, pizzaer eller panini (sandwich). Så kan man med rimelig god samvittighed nyde sit glas uden at virke plebejisk.

En plebejer var for øvrigt den almindelige borger i det gamle Romerrige. En fri borger der standsmæssigt befandt sig mellem slaverne og adelen. En plebejer var efterkommer af en person, der var indlemmet i Romerriget enten ved indvandring eller erobring. Adelen (patricierne) var Roms oprindelige borgere.

Men tiderne skifter også i middelhavslandene. I dag drikker flere og flere, især af den yngre generation, vin også uden for måltiderne. Vinen må også lide den tort, at blive udskiftet med øl. Nord og syd i Europa mixer vaner i større og større udstrækning. Herhjemme har vinen jo været på fremmarch på bekostning af øl.

De klassiske vintyper fra middelhavslandene er da også oprindelig lavet for at drikkes til måltiderne. En vin skulle udover smagen også rense munden inden næste mundfuld mad. Derfor var vinene dengang meget tørre og syreholdige. Moderne metoder i vinkælderen, varmere klima og nye vintyper har betydet, at de fleste vine i vore dage kan drikkes uden mad.

Personligt tilhører jeg ikke den yngre generation og jeg har været meget i middelhavslandene, især Italien, før tiderne rigtig skiftede. Den gang et måltid på et trattoria i Bologna bestod af mindst fire retter. Det krævede sin vin.

Vi kan stadig bedst lide at kombinere vin med mad og har derfor et mindre udvalgt af delikatesser (specialiteter) her i forretningen. For at præsentere nogle af varerne, har vi lavet en smagekasse, som du kan se ved at klikke på nedenstående link.


Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Weekend på internationalt niveau
03. oktober 2021
På vej hjem fra fejringen af vores ældste søns 50 års fødselsdag besøg.....
Læs mere
Efterårsglæder
26. september 2021
En storm, som den der ramte os for nogle dage siden, er rigtig god til.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk