Køkkenskriveri
Late Bottled VintageAf Benny Doré den 19. januar 2016
Den mørke portvinstype 'Ruby' findes i tre varianter: Vintage Port, der får et par år på fad og efterfølgende udvikler sig på flaske, Late Bottled Vintage, der fadlagres mindst dobbelt så lang tid og endelig den almindelige Ruby der har fået to-tre år på fad.
Vintage Port er den mørkeste og dyreste portvinstype, men er langt fra drikkeklar ved frigivelsen og har godt af 15-20 års yderligere lagring inden flasken åbnes. Ruby Port er den billigste portvinstype og sælges drikkeklar.
Late Bottled Vintage (LBV) er en meget interessant mellemting. LBV er altid fra én bestemt årgang uden dog at være det, som seriøse og dominerende producenter erklærer for vintageårgange, typiske 2-3 gange i et årti. Portvinshusene efterstræber med LBV at lave vine i en god kvalitet men i en lidt lettere stil end Vintage Port. Late Bottled Vintage har været lagret på fad i fire til seks år, hvilket gør vinen mere drikkeklar end det er tilfældet ved Vintage Port. Både høståret og tapningsåret skal angives på etiketten.
Nogle producenter filtrerer ikke deres LBV. De vil derfor over tid danne et bundfald og kan med fordel dekanteres inden serveringen. Ufiltrerede LBV har oftest almindelig korkprop. Filtrerede vine har normalt ikke bundfald. De er serveringsklare efter åbningen og har vrideprop.
Kopke's LBV er filtreret drikkeklar ved frigivelsen.
Maynard's ufiltrerede Late Bottled Vintage manifesterer sig som ungdommelig, tæt og kraftig. Drikkeklar nu og årene fremover.
Warre's LBV lagres efter fire år på fad yderligere minimum fire år på flaske efter aftapningen, inden den frigives til salg. Aftapningen foregår uden filtrering og klaring. Den lange flaskelagring er afgørende for udviklingen af vinens fremragende 'næse' og smag. Warre's LBV har en stil og kompleksitet der er beslægtet med Vintage Port. Warre's LBV er almindeligt anerkendt for at være blandt de bedste af sin art.