Køkkenskriveri nr. 225


Late Bottled Vintage
Af Benny Doré den 19. januar 2016

Den mørke portvinstype 'Ruby' findes i tre varianter: Vintage Port, der får et par år på fad og efterfølgende udvikler sig på flaske, Late Bottled Vintage, der fadlagres mindst dobbelt så lang tid og endelig den almindelige Ruby der har fået to-tre år på fad.

Vintage Port er den mørkeste og dyreste portvinstype, men er langt fra drikkeklar ved frigivelsen og har godt af 15-20 års yderligere lagring inden flasken åbnes. Ruby Port er den billigste portvinstype og sælges drikkeklar.

Late Bottled Vintage (LBV) er en meget interessant mellemting. LBV er altid fra én bestemt årgang uden dog at være det, som seriøse og dominerende producenter erklærer for vintageårgange, typiske 2-3 gange i et årti. Portvinshusene efterstræber med LBV at lave vine i en god kvalitet men i en lidt lettere stil end Vintage Port. Late Bottled Vintage har været lagret på fad i fire til seks år, hvilket gør vinen mere drikkeklar end det er tilfældet ved Vintage Port. Både høståret og tapningsåret skal angives på etiketten.

Nogle producenter filtrerer ikke deres LBV. De vil derfor over tid danne et bundfald og kan med fordel dekanteres inden serveringen. Ufiltrerede LBV har oftest almindelig korkprop. Filtrerede vine har normalt ikke bundfald. De er serveringsklare efter åbningen og har vrideprop.

Kopke's LBV er filtreret drikkeklar ved frigivelsen.

Maynard's ufiltrerede Late Bottled Vintage manifesterer sig som ungdommelig, tæt og kraftig. Drikkeklar nu og årene fremover.

Warre's LBV lagres efter fire år på fad yderligere minimum fire år på flaske efter aftapningen, inden den frigives til salg. Aftapningen foregår uden filtrering og klaring. Den lange flaskelagring er afgørende for udviklingen af vinens fremragende 'næse' og smag. Warre's LBV har en stil og kompleksitet der er beslægtet med Vintage Port. Warre's LBV er almindeligt anerkendt for at være blandt de bedste af sin art.

Se mere:
Kopke Late Bottled Vintage Porto Maynard's Late Bottled Vintage Warre's Late Bottled Vintage

Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Det blev et år med tegninger
26. januar 2023
Sidste år begyndte jeg på en suite tegninger inspireret af den evigt v.....
Læs mere
Kirkemusik
10. januar 2023
Ved ikke hvorfor, men nu er det anden gang jeg har været heldig med at.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk