Køkkenskriveri
Med udsigt til EtnaAf Benny Doré den 29. maj 2016
Listen er ikke skrevet. Den er heller ikke færdig. Den kan revideres. Listen over de steder i Italien vi gerne vil besøge ligger mere i baghovedet. Som folkepensionister skal listen helst ikke være uoverskuelig lang eller opgivende kort.
I nogle år har den sicilianske by Noto stået på listen.
Den 11. januar 1693 blev det sydøstlige Sicilien ramt af et kraftigt altødelæggende jordskælv. En række byer blev genopbygget i den dengang moderne barokstil. Noto fremstår den dag i dag stadig med et helstøbt bybillede i ren barok. Barokbyerne i Val di Noto (det sydøstlige Sicilien) er da også fuldt fortjent optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.
Vi har netop besøgt Noto, der sammen med Siracusa og Catania var målet for dette års forårstur til Italien. Foråret, fordi varmen er på den behagelige side af de 30 grader. Det kom næsten til at passe på nær de sidste par dage, hvor sommeren kom til Catania og selv de fleste lokale dristede sig til at smide dynejakken.
Udover at berige øjnene med arkitektur og kunst byder området også på herligheder til ganen og maven. Køkkenet er selvfølgelig præget af de tre byers beliggenhed ved havet. Fisk og skaldyr serveres ofte og gerne sammen med lokale appelsiner, citroner og tomater. Det blev til mange smagsoplevelser med tilhørende lokal hvidvin.
Mange steder var der udsigt til vulkanen Etna, der endog optrådte med et enkelt lille udbrud. Etna lagde også navn til en af de hvidvine vi oftest nød. Nemlig Etna Bianco. Vi smagte fra mange forskellige vinhuse og kunne med glæde konstatere at 'vores egen' fra Tenuta delle Terre Nere hører til blandt de bedste.
Lige nu har vi desværre udsolgt. Den nye årgang skulle dog gerne lande i Danmark i løbet af et par uger. Vi har heldigvis Terre Nere Etna Rosato på lager, så sommeren kan bare komme her også.