Køkkenskriveri
Testvindende olivenolieAf Benny Doré den 12. september 2016
Lirys er en jomfru olivenolie lavet på 100% Moraiolo oliven.
Høsten foregår tidligt på sæsonen inden de er fuldt modnet. Den tidlige høst giver ca. en femtedel mindre oliven end den traditionelle novemberhøst.
Fordelen er, at olien får en karakter af peber og urter.
Slow Food har kåret Lirys til at være blandt de 25 bedste olivenolier i Italien. Guiden Flos Oleri har ligeledes i 2010 kåret denne olie til at være blandt verdens 25 bedste olivenolier!
Nu har vores hjemlige Berlingske Tidende haft Lirys Olio Extra Vergine med i en test. Med underoverskriften
'Den dyreste viste sig at være sin pris værdig' blev den udråbt som testvinder med seks ud af seks stjerner. Ingen af de andre testdeltagere fik mere end fire stjerner. Olivenolierne blev bedømt af gastronom, kogebogsforfatter og madskribent Nanna Simonsen og Berlingskes mad- og vinredaktør Søren Frank.
Søren Frank:
'Her har vi en rigtig god olivenolie. Den har ikke den sødme eller det lidt kvalmende, som flere af de andre har. Det er lidt overraskende, at den er blegere end de øvrige, for det er den mest friske, græssede og præcise i udvalget. Den har urter og bitterhed og er så ekstrem spicy og ren i smagen, at den bør bruges til mad, hvor den kan få lov at træde frem, for eksempel på en carpaccio.'Nanna Simonsen:
'Jeg er også overrasket over oliens blege farve i forhold til dens intense smag og duft. Den har en stærk bitterhed og en fin duft, som er ren og indbydende. Det er en olie, som jeg ville bruge på noget, hvor den fik lov at optræde så rent og enkelt som muligt, måske med lidt salt eller sammen med syre, en tomat for eksempel. Den kan sagtens være et krydderi i sig selv.'I artiklen er prisen på en flaske Lirys Olio Extra Vergine anført til at være 125 kroner. Vi er stolte over at have en så god olivenolie i vores sortiment og her koster den 120 kr. for en flaske.