Køkkenskriveri nr. 249


Gammel nyhed fra Sicilien
Af Benny Doré den 18. oktober 2016

Der sker mange spændende ting på Sicilien i disse år. Under vores besøg i foråret var vi overrasket over, hvor meget økologi og bæredygtighed fyldte på spisestedernes menukort. Faktisk var vinkortet flere steder opdelt, så økologiske mousserende, hvide og røde vine kom før de traditionelt fremstillede i samme kategorier. Nu kan vi præsentere en nyhed, som faktisk er gammel netop fra Sicilien.

Da Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano i 1980 overtog et gammelt familevineri nær Vittoria på det syd-østlige Sicilien, blev det starten på et eventyr, der revolutionerede Cerasuolo di Vittoria. Vinen er øens eneste DOCG-vin.

I dag er det Giambattista Cilia og Giusto Occhipinti, der fortsat udvikler COS og imponerer med deres saftige og elegante vine. Nu råder de også over 28 hektar marker på Villa Fontane, som blev købt i 1991. I forbindelse med disse investeringer har COS valgt, at overgå til biodynamisk dyrkning for at opnå mest mulig harmoni og balance med omgivelserne. De fleste af husets vine nu certificeret økologiske.

Helt fra starten har mændene bag COS været fascinerede af de antikke fremstillingsmetoder og tog for nogle år siden den modige beslutning, at bruge nedgravede terracotta-amforaer til fremstilling af deres top-vin. Vinen får lov til at udvikle sig naturligt sammen med skallerne i meget lang tid. Den proces giver vin med meget stor dybde, lang holdbarhed samt en forbløffende ren frugt. Amfora-vinen har navnet 'Pithos': Navnet stammer fra det græske ord 'pithoi', som betyder 'stor opbevaringsbeholder'.

Vi blev glade, da vi smagte vinene fra COS. Og er endnu gladere for nu, at have tre rødvine i sortimentet. Udover omtalte 'Pithos', der er i en klasse for sig, drejer det sig om husets Cerasuolo di Vittoria DOCG og Frappato IGP.

Det kan godt svare sig at skæve lidt til fortidens teknikker i sin søgen efter ny og endnu bedre vin. Gamle nyheder kan også være nye og spændende.

Se mere:
Vine fra COS

Alle køkkenskriverier
Info:
Kontakt (09.00-18.00)
Hanne Doré: 30 24 10 98
Benny Doré: 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Mail Åbningstider
Nyhedsmail
Få besked om nye vine eller årgange, nyt fra vingårdene, gode tips eller måske et godt tilbud fra DoréDelicato.

Tilmelding Arkiv
Køkkenskriverier:
Weekend på internationalt niveau
03. oktober 2021
På vej hjem fra fejringen af vores ældste søns 50 års fødselsdag besøg.....
Læs mere
Efterårsglæder
26. september 2021
En storm, som den der ramte os for nogle dage siden, er rigtig god til.....
Læs mere

Vestergade 16 | Særslev | 5471 Søndersø
Telefon 30 24 10 98 / 20 49 10 24
MobilePay: 845 445
Email: info@doredelicato.dk