Køkkenskriveri
Vinhøst i BourgogneAf Benny Doré den 21. september 2017
Vores franske forbindelse Knud Kjellerup oplyser, at høsten 2017 er overstået i Bourgogne. Vi glæder os til om føje år at modtage de første flasker 2017 - og viderebringer herunder Knuds høstrapport:
'Så er vinhøsten i hus! Det blev en tidlig vinhøst i Bourgogne. De første druer til vores Crémant de Bourgogne blev høstet den 23. august, - og de sidste druer fra Rully marken 'Les Chênes' blev høstet tirsdag den 12. september!
Allerede i april blev Bourgogne ramt af ikke mindre end 2 frostperioder, - og selvom det stod klart, at frostskaderne ikke var så omfattende som i 2016, kunne vi dog konstatere, at også i 2017 ville høstudbyttet blive reduceret. Senere blev flere lokale områder ramt af hagl. Hos Maison Albert SOUNIT og Domaine Bernollin blev 4 af vore godt 30 parceller ramt af frosten. Ved første øjekast så det ikke så alvorligt ud; - men vi kunne dog under høsten konstatere, at frostskaderne var mere omfattende, end først antaget. Den varme og tørre sommer var god for druerne. Det gav tyk skal og koncentration. Desværre tørrede noget af saften ud med lavere udbytte til følge.
Onsdag den 30. august fik vi en ordentlig regnskyl, - og regnen kom i alle betydninger som en gave sendt fra himlen. Regnen fandt vej til de tørre rødder og blev hurtigt omsat til juice i druerne.
Den første del af vinhøsten blev der høstet under en skånselsløs sol og temperaturer på omkring 35 grader (i skyggen!). Senere faldt temperaturerne til et mere humant niveau, - og så var det en sand lise at sidde i rækkerne og fylde spanden med sunde druer.
Det tørre forår og varme sommer gav meget sunde druer. Ikke skyggen af råd, meldug eller andre svampesygdomme. Sunde saftspændte og modne druer fra første til sidste høstdag. Vi kan ikke udtale os alt for skråsikkert om 2017 årgangens stil, og det er endnu for tidligt at sammenligne med andre årgange; - men ét står fast: Kvaliteten på 2017 bliver i top. Det gælder både for Chardonnay og Pinot-Noir.
Vinhøsten både sjov og farverig. Det er også hårdt at høste; - men det glemmer man hurtigt, når 'casse-crout'en' serveres i marken kl. 10. Når snakken går i rækkerne, - når der spises frokost i det grønne, - når grønsagerne tilberedes på terrassen (ledsaget af en lille vinsmagning), - når maden tilberedes på den store paella pande, når aftensmaden fortæres omkring det lange bord.....
Hos Maison Albert SOUNIT og Domaine BERNOLLIN høster vi naturligvis KUN MANUELT! Halvdelen af plukkerne og bærerne er lokale franske, som kommer fra de omkringliggende landsbyer. Den anden halvdel er danske venner og familie, som kommer og hjælper os med høsten. De danske plukkere kan jo ikke gå hjem og spise efter dagens arbejde, - så de bor naturligvis i SOUNIT'huset og på Domaine BERNOLLIN. Det giver et utroligt sammenhold og mange gode oplevelser, - nærmest som at sende voksne - for ikke at sige 'gamle' på lejrskole!
Under sidste halvdel af vinhøsten ankommer smukke nye fade fra de mange bødkere, vi arbejder sammen med. De bliver dampet og renset og minutiøst stillet op i snorlige rækker for i sidste del af høsten at blive fuldt op med druejuice (Chardonnay) og Pinot-Noir vin!
Når høsten er gjort op, kan vi konstatere, at vi mangler ca. 15% Basisvin til vore Crémant de Bourgogne. Vi mangler ca. 15% Chardonnay til vore hvidvine - og vi mangler mellem 20 - 30% Pinot-Noir til vore røde Bourgogner. Det er selvfølgelig ærgerligt, - ikke mindst set i lyset af, at der ikke er høstet en normalhøst i Bourgogne siden 2009! Men vi glæder os over den fine kvalitet, - og så kan vi heller ikke lade være med at glæde os over, at 'det kunne have være meget værre' - ikke mindst når vi kigger os over skuldrene og ser, hvor store mangler mange af vore kollegaer i Bourgogne må leve med.
Jeg glæder mig til at følge årgang 2017 i de kommende måneder, - og jeg skal nok vende tilbage med oplysninger om årgangens udvikling, - når vinene begynder at vise personlighed og karakter.
Kærlig hilsen
Knud'