Køkkenskriveri
FarvergårdenAf Benny Doré den 19. august 2019
I forbindelse med et weekendophold lidt uden for Ebeltoft skulle området jo lige udforskes. Glasmuseet og Fregatten Jylland er jo oplagte. Selvom det var meget sent på lørdag eftermiddag var der heldigvis åben, via en lille sidedør, til Ebeltoft Kirke. Kirken, der er fra midten af 1400-tallet, er udsmykket med mange kalkmalerier. En del såkaldte viekors er bevaret fra katolsk tid. De blev malet de steder på væggene hvor biskoppen under indvielsen stænkede vievand.
I det det gamle rådhus på torvet er der også indrettet et lille museum. Den venlige kustode anbefalede at vi også kiggede på farvegården lidt nede af gågaden. Det var et godt råd - så tak for det.
Farver Johan Petersen måtte i midten af 1920'ne give op overfor industrifarvningen og blev derved gårdens sidste farver. Heldigvis blev han boende og fremviste farvergården som museum indtil han døde i 1959. Ebeltoft Kommune købte bygningerne i 1974 og i dag er Farvergården en del af Museum Østjylland.
Takket være disse omstændigheder kan byen glæde sig over at kunne fremvise Nordeuropas eneste bevarede købstadsfarveri. Man behøver ikke at have den fjerneste interesse i farvning af tekstiler for at blive beriget og glædet over at gå rundt i det smukke og intime miljø, som gennem flere hundrede år er blevet slidt, passet og plejet.
Det er gratis at besøge Farvergården i Ebeltoft. Så brug pengene på at købe lidt farvet garn eller den fremragende lille bog som Jakob Vedsted har skrevet om stedet, byen og farverhåndværket. Den koster bare en flad halvtresser.